Mitől csúszásmentes egy padlólap?

A fokozottan csúszásveszélynek kitett helységek burkolásakor érdemes figyelembe venni az ide kerülő járólapok extra tulajdonságait is.

A konyhába, fürdőszobába vagy teraszra kerülő padlólapok esetében különösen fontos szempont, hogy biztonságos legyen a rajtuk való közlekedés. Ezek ugyanis egytől egyig olyan részei a lakásnak, ahol fokozott a csúszásveszély, éppen ezért szükséges a járóburkolattal balesetmentessé tenni ezeket a helyiségeket.

A lapok méretén, színén és formáján túl érdemes tehát tájékozódni az egyéb tulajdonságaikról is. A selyemfényű burkolat például még nem feltétlenül szolgál csúszásgátlóként egy teraszon. Ide jó opció lehet például a gránitszemcsékkel megszórt padlóburkolat, vagy a savazással mart lapok.

A padlólapok csúszásmentességének paramétereit a gyárak egységesen jelölik a dobozok oldalán. Ezt az úgynevezett DIN szabvány szerint vizsgálják, és 3+1 kategóriába sorolják:

R9: Sima felület. Mindennapi használat (nappalik, folyosók)
R10: Csúszásmentes felület (fürdőszobák, konyhák)
R11: Fokozottan csúszásmentes felület (teraszok, külső lépcsők)
R12: Maximális csúszásmentesség (ipari padlók, húsüzem)
A vizes kövön a mezítláb való csúszásmentességet betűvel (A,B vagy C) jelölik. A fürdőben legalább „A” jelű legyen a minősítés. Cipővel mért értékeket „R” betűvel jelölik.

Nem érdemes a lakás minden pontjára túlzott csúszásmentes lapokat választani. Ezek takarítása és tisztán tartása ugyanis nem mindig előnyös.

forrás: lakaskultura.hu

Oldal megosztása: